2012 – 1e bouwreis Housing4More

In de week van 23 november tot 1 december 2012 zijn we met 11 personen afgereisd naar India voor een bouwreis. Onderstaand verslag is een compilatie van de berichten die we tijdens onze reis op de website hebben geplaatst.

2012-11-27 05.05.46  India 198

 

Nog vijf weken te gaan

Over vijf weken vertrekken we richting India. Op vrijdag 23 november gaan we met 12 personen naar Madurai. Op dit moment zijn de voorbereidingen in volle gang. De aanvragen voor de visa zijn opgestuurd naar de ambassade van India in Den Haag. Nu maar afwachten of we allen akkoord krijgen.

Sandra en Alice van PersonalTouchTravel te Kapelle hebben al veel voorwerk gedaan. Zo zijn de vluchten en kamers al geboekt en hebben zij de administatieve zaken rondom de visa aanvragen geregeld. Ook Janine Schoneman van de Rabobank Oosterschelde is druk achter de schermen bezig om er een succesvolle week van te maken.

Daarnaast zijn we in onderhandeling om Sheeba, student Architecture in London en verbonden aan de Dhan Foundation, nog voor de bouwweek naar Nederland te krijgen. We kunnen dan samen met haar de bouwweek nog beter voorbereiden.

 

Bijeenkomst donderdag 8 november

Donderdagavond was de laatste bijeenkomst voor het vertrek naar India op 23 nov a.s. Nagenoeg iedereen was aanwezig. Sheeba Shetty, afstuderend voor Architect aan de universiteit in London, neemt ons mee in de ontwikkelingen die gaande zijn in India. Een welkome aanvulling om meer gevoel te krijgen met India. Het is ook een goede oefening om de Engelse taal op te halen.

Ook hebben we het weekprogramma doorgesproken en een aantal praktische zaken de revue laten passeren, zoals wie neemt wat mee, etc.

11 van de 12 visa zijn akkoord. De laatste aanvraag is in behandeling en we verwachten hier geen problemen mee. Nog twee weken te gaan en we vertrekken richting Dubai, van daaruit naar Chennai om uiteindelijk rond de zaterdagmiddag in Madurai uit te komen.

 

Programma bouwweek

Programme Schedule

Day 1: 24.11.2012 – Saturday

11.55 a.m.

•Pickup from Airport and drop to “The Hotel Gate way” 4.00 p.m. – 6.00 p.m.

•Overview about DHAN Foundation – Presentation •Sharing the progress of the Housing 4 More project and Plan for the week. •Concept Note on Housing Finance – A Special Purpose Vehicle – Presentation •Interaction with various theme anchors of DHAN

Day 2: 25.11.2012 – Sunday (Heritage Tourism)

06.00 a.m. – 8.00 a.m.

10.00 a.m. – 12.00 n.

04.00 p.m. – 8.00 p.m.

•Heritage walk •Meenakshi Temple visit •Cultural Programme at Kadambavanam

Day 3: 26.11.2012 – Monday

10.00 a.m. – 04.00 p.m.

•Visit to two Federations and seeing “Completed Small housing and Incremental housing” and Interaction with beneficiary members Two groups to visit two Federations.

Day 4: 27.11.2012 – Tuesday

10.00 a.m. – 04.00 p.m.

•Visit to two Federations and seeing “Work in progress of Small housing and Incremental housing” involving the expert team from Housing 4 More and Interaction with beneficiary members Two groups to visit two Federations.

Day 5: 28.11.2012 – Wednesday

10.00 a.m. – 06.00 p.m.

•Visit to DHAN Karunai Illam – Unified Illam Projcet and PothigaiCluster Housing Project – Launching, Tree Planting etc., •Interaction with the members in Cluster Housing Project •Visit to CBOA Dhan Model School at Madurai

Day 6: 29.11.2012 – Thursday

10.00 a.m. – 04.00 p.m.

•Members interaction at People Academy Members who are “benefited from the project”

Members who are “ready to build Small housing and Incremental housing”.

•Interact with the Construction team (Architect, Mason, Plumber, Electrician etc.,)

Day 7: 30.11.2012 – Friday

10.00 a.m. – 01.00 p.m.

•De-briefing the project visit and sharing the views by the Team of experts. •Plan for next one year •Way forward

Visum aanvraag gaat niet vanzelf

Woensdag 14 november gaan Johan de Visser, Richard en Tonny naar de ambassade in Den Haag. Maandag 12 november is Johan opgeroepen door de ambassade om te komen vertellen wat hij in India gaat doen. Na wat formaliteiten worden we ontboden in het kantoor van de medewerker van de ambassade. Gelukkig mogen we mee naar binnen, omdat de vragen uiteindelijk alleen maar gaan over de inhoudelijke kant van het project Housing4More. Na een kwartier ondervraging mogen we het pand weer verlaten. Zonder paspoorten. Kom daar morgen maar om. Vrijdag 16 november mag de visumdienst de eerste 6 paspoorten meenemen. We verwachten a.s. maandag de andere paspoorten mee te krijgen.

Vertrek naar India

A.s. vrijdag 23 november vertrekken we vanaf de Rabobank Oosterschelde naar Schiphol. We verzamelen aan de Livingstoneweg en drinken eerst nog een bak koffie voordat we vertrekken. De directie van de Rabobank Oosterschelde zal ons nog toespreken. Partners en andere belangstellenden die ons uit willen komen zwaaien zijn van harte welkom. Het vervoer naar Schiphol wordt verzorgd door AMZ uit Borssele.

 

Op weg naar Schiphol

Na een hartelijk ontvangst en een welkomstwoord van de directie van de Rabobank zijn we om 9000uur vanochtend ingestapt in de bus om af te reizen naar Schiphol. In de bus nuttigen we de broodjes die door de dames van de catering zijn klaargemaakt. Vanmiddag reizen we naar Dubai met de grootste airbus en vannacht vliegen we door naar Chennai.

We zijn aangekomen in Madurai

Vanmiddag rond 14:00 uur plaatselijke tijd (in NL ongeveer 08:30) waren we na een lange reis in ons hotel in Madurai. Het vliegen met de airbus 380 was geweldig. Wat een luxe. Op Dubai hebben we de verjaardag van Paul Jas gevierd. Na wat spannende momenten op het vliegveld van Chennai en onze 3e vlucht in 24 uur komen we aan op het vliegveld Madurai. Het is er rustig en warm. We worden meteen opgehaald door bekenden van Tonny en Richard en stappen de bus in. Niet echt vergelijkbaar met de Airbus 380, maar minstens net zo een ervaring! We rijden door dorpjes en zijn allemaal onder de indruk. Op straat gebeurt het. Er liggen geiten, lopen koeien, mensen lopen op hun blote voeten en iedereen zit of staat op straat en probeert wat te verkopen. De claxon wordt hier nog goed gebruikt in het verkeer! We zien veel armoede en viezigheid. Na een indrukwekkende rit van een half uur zijn we bij het hotel. Inchecken en even relaxen. Een nacht overslaan gaat toch niemand in de koude kleren zitten. Om 17:30 uur worden we opgehaald door onze taxi en gaan we naar het nieuwe kantoor van de Dhan Foundation. Een korte meeting ter kennismaking. Dan terug naar het hotel voor een diner.

 

Dag 2, cultureel

Vanmorgen gestart met een ontbijt op het terras. Daarna kwamen onze vrienden van de Dhan Foundation om ons op te halen. Eerst kregen we uitleg over het programma, daarna gingen we op weg. Die busritten zijn toch echt een belevenis, we kijken onze ogen uit! Midden op de weg stoppen we en Mr Barathi, onze gids, neemt ons mee richting de tempel Meenakshi. Eerst allemaal schoenen uit. Dan komen we binnen in een indrukwekkende omgeving. Er is veel te zien, we zijn allemaal onder de indruk. Madurai is een heel oude stad en ook deze tempel is bijzonder oud. De verschillende torens zijn door de heersers gebouwd.

Na de lunch volgt het 2e deel van het cultureel programma. We komen aan op een prachtig resort, ontworpen en beheerd door een architectenfamilie. Ook hier speelt geloof weer een grote rol. We komen veel te weten over het Hindoeïsme vandaag. We zien een kokosnotenplantage en diverse kleine tempels om de goden te eren. Daarna zien we een dansshow van klassieke dans en volksdans. We mogen ook nog even meedoen (Dancing4More!).

Dan krijgen we een soort poppenkast te zien. Hele oude poppen en een oud verhaal. Bijzonder knap gedaan!

We genieten van een traditionele Indiase Tamil maaltijd. Dat betekent geen bord en bestek maar een bananenblad en je vingers. Op het bananenblad worden diverse gerechtjes gelegd die je eet. Het is heel kruidig, maar ze zeiden rekening met ons gehouden te hebben. Het smaakt heel goed!

Na weer een leuke busreis terug zijn we rond 22:00 uur in het hotel. Morgen gaan we echt beginnen! We bezoeken dan diverse woningen en bewoners van ons project.

India 091  IMG_0162

Dag 3, het veld in!

Vanmorgen weer met volle zon opgestaan. Het doek dat we uit Nederland hebben meegenomen krijgt voorlopig een plaats aan het balkon, zie foto. Dan weten ze waarom we hier zijn.

Een stevig ontbijt en we konden op pad. De taxi stond gereed. Hij bracht ons eerst maar een kantoor van de KDFS. Dit is een federatie die onder de Dhan Foundation hangt. Eén van de dames gaf een presentatie. Ze hebben een mooi systeem samengesteld. Vrouwen worden democratisch gekozen als hoofd en begeleiden selfhelping groups. De KDFS heeft 3500 leden. De armoedegrens ligt hier op ongeveer Rps 100, dat is een dagloon van ongeveer 1,40 euro per dag. Deze groepen lenen geld en kunnen op deze manier een huis bouwen. Een deel van de prijs voor het huis wordt geleend van Housing4More. Zij zijn ons dan ook heel dankbaar. We kregen ook vragen van deze dames zoals: hoe organiseren de armen zich in Nederland. Een om over na te denken! Wij gaven aan dat we niet begrijpen waarom ze de rommel en het afval niet opruimen. Er wordt aan gewerkt zeggen ze: step by step.

Vervolgens gingen we de huizen bezoeken. Wat een indruk krijg je dan! We hebben echte verschillen gezien. De huizen worden voor bewoning en werk gebruikt. We zagen onder andere een bakkerij.

De huizen staan verspreid door het buitengebied van Madurai. We rijden van het ene naar het andere project. De bewoners zijn apetrots en laten ons graag alles zien. Bijzonder is het dat mensen hun woonkamer helemaal leeg houden. Er staat alleen een TV, die krijgen ze van de overheid. ’s Avonds rollen ze de matjes uit en slapen daarop. In hun keukens is ook geen enkele voorraad. Ze kopen blijkbaar elke dag dat wat ze nodig hebben. De vuilnis overal blijft ons bezig houden. We moeten vanavond maar eens naar mogelijke oplossingen kijken.

Dan is het tijd voor lunch: 14:30 uur. We krijgen diverse gerechten. Veel kip en rijst, iedereen vindt het lekker. Dan op naar de volgend federatie. Ze willen ons echt heel veel laten zien! Eerst een meeting op kantoor. Feit is dat hier zo af en toe de stroom uitvalt. Niemand kijkt er vanop. Het gaat ook vanzelf weer aan.

We bezoeken wederom bestaande huizen en huizen die met geld van H4M verbouwd zijn. We zijn wel een attractie hier met al die lange mannen! Zelfs in het donker bezoeken we nog een huis dat nieuw gebouwd is. We struikelen bijna over de koeien die rondom het huis liggen. De dames die ons ontvangen hebben zich echt opgedoft, hun mooiste jurk aangetrokken.

We voelen ons meer dan welkom overal. De kleintjes die rondscharrelen zijn reuze blij met de pennen en ballonnen die wij bij ons hebben. We waren zelfs getuige van een verlovingsfeest.

Moe maar voldaan keren we terug naar het hotel. Even een drankje en dan diner. Het buffet bevalt ons prima. Tijd om de indrukken van vandaag te verwerken…

DSC01313  DSCN0354

 

Dag 4, Incremental Housing

Vandaag is het alweer dinsdag. De tijd vliegt voorbij! Wederom om 10:00 uur opgehaald. Vandaag hebben we de huizen bezocht die met steun van H4M een verbouwing hebben gedaan. We rijden van het ene huis naar het andere. We lijken net een bus Japanners! Af en toe stapt er een groepshoofd bij ons in, helaas spreken deze dames geen Engels. We komen in verschillende dorpen. Het valt op dat het ene dorp “schoner” is dan het andere. Het kan dus wel!

De verbouwingen die we zien gaan vaak om een stukje aan het huis waar ze dan keuken of badkamer maken. Sommige badkamers zijn zelfs betegeld. Als je in deze omgeving een stenen huis met badkamer (stel je er niet teveel van voor) hebt, dan heb je het echt goed voor elkaar.

We worden in de dorpen met open armen ontvangen. Zodra bij een van ons de tas opengaat voor kleine cadeautjes komen er kinderen van alle kanten. Ze blijven ons volgen tot we weer in de bus zitten. We delen pennen, ballonnen, cadeautjes en kleding uit. De kleintjes hebben Engels op school, dus daar kun je nog wat aan vragen en zij aan ons: How are you? What’s your name?

We wilden nog langs een kleermaker om wat te bestellen voor eind deze week. Die blijken vol te zitten. De mensen hier bestellen allemaal wat nieuws voor de Kerst. Jammer!

Een punt waar we zeker ook werk van willen maken is de opbouw van de kosten per huis. Die verschillen nogal en zijn in de afgelopen jaren behoorlijk gestegen. Als we het materiaal uitrekenen, dan zijn ze alleen daar al duur voor uit. Een baksteen kost hier 0,22 eurocent. Dat is heel veel voor deze begrippen. Ook de grondprijzen stijgen hard. En we krijgen verschillende informatie. Vanavond maar eens op een rijtje zetten. Het bouwproces is ook heel aardig om te zien. Midden op straat wordt cement gemaakt. Veel steen, weinig zand en water. Vrouwen doen dat in een schaal en zetten die op hun hoofd. Zij lopen naar de bouwplaats en storten het cement. De mannen metselen. Gelukkig hebben wij 2 ervaringsdeskundigen bij ons. het kan ook anders….. Morgen kunnen ze het voordoen!

 

Dag 5; op onze eigen bouwplaats

Vanmorgen op tijd uit de veren, vertrek om 08:45 uur. We bezoeken eerst de school die de Dhan Foundation hier heeft opgericht. Hier zitten de allerarmste kinderen op, zij hebben geen toegang tot het regulier onderwijs. De school bestaat uit 3 aparte gebouwtjes. Inmiddels is in 2 lokalen meubilair dankzij de actie van Aimy, dochter van Tonny, op haar school in Hoedekenskerke. Om de beurt mogen ze in deze lokalen, zodat ze er allemaal profijt van hebben. De kinderen hadden hun zondagse kleren aangetrokken. Ze zongen prachtige liedjes! In de klas was er bijzonder veel discipline. Aan het eind van ons bezoek kregen ze presentjes. Ook de 3-jarigen zeiden al: thank you Sir.

Vervolgens rijden we naar een project dat door de overheid is opgezet als voorbeeld voor ons. Het zijn 1566 woningen in de vorm van een aantal lage appartementencomplexen. Wegen zijn aangelegd, er is ruimte voor winkels en er is een watervoorziening. De complex staat er al een aantal jaar maar er zijn slechts 50 woningen bezet. De mensen willen hier niet wonen. Hun eigen dorpsgemeenschap blijkt toch veel waard. Een rare gewaarwording: zoveel vraag naar stenen huizen, maar hier willen ze echt niet wonen. Het is zelfs gratis bewoonbaar, slechts de servicekosten moeten betaald worden. Om nog eens over na te denken….Deel 3 van ons ochtendprogramma is ook heel bijzonder. We gaan naar een bijeenkomst van leden van de KDFS, allemaal vrouwen. Er zitten er honderden in een grote zaal. We worden met applaus ontvangen en mogen op de voorste rij zitten. Er zijn diverse toespraken, waar we geen touw aan vast kunnen knopen. Dan mogen Tonny en Richard een aantal dames interviewen op het podium. Het onderwerp afval wordt door ons weer aangehaald. We vragen de vrouwen hier anders mee om te gaan voor hun eigen gezondheid en hygiëne. Het wordt met applaus ontvangen. We zullen zien! Janine mag op het podium om lootjes te trekken voor de verloting. Ze kunnen potten en pannen winnen. Dan wordt Janine nog in een kamertje omgekleed in een sari. Ook een hele belevenis!

Dan even pauze en lunchen. Vanmiddag gaan we naar het veld waar de clusterhousing van Housing4More wordt gestart. Dus alle woningen op dit veld zijn mede mogelijk gemaakt door H4M. Het is een mooi stuk land, prachtig gelegen. De stukken grond zijn uitgezet en er staat al een tempel, die maken ze eerst. Als we aan komen rijden zien we ons bouwbord al ophangen. Er zit een mooi lint rond dat Richard en Tonny doorknippen bij wijze van opening. Een mooi moment! We bieden ook het geld aan dat we met alle deelnemers van deze reis bijeen hebben gebracht ( 30.000 euro, 12 x 2.500 euro). Dan gaan we aan de slag. We planten bomen samen met de dames die de huizen gaan bewonen. Een aantal mannen gaan een muurtje metselen in de tempel. Er is weinig cement en er zijn weinig hele stenen, maar met vereende krachten ontstaat er toch weer wat moois. Ook hier proberen we de bewoners weer te overtuigen dat ze hun woonplek schoon moeten houden. Als ze het plastic van het boompje afhalen gooien ze het gewoon achter zich. Ad Ruijtenberg heeft vanmiddag een aantal vuilnisvrouwen aangewezen en heeft samen met hen het hele terrein plastic vrij gemaakt. Hoop dat ze het zo houden. Rond 19:00 uur zijn we terug in het hotel. Een heel bijzondere dag weer!

India 590  India 618

Weeshuis, bouwen en brainstormen

In alle vroegte hebben we (de liefhebbers) een heritage walk gemaakt door de stad. Kwart over zes verzamelen. Nier alleen voor de warmte maar vooral om de drukte in de stad voor te zijn. Onder leiding van een gids hebben we een stadswandeling gemaakt door het oude deel van Madurai. Er staan prachtige gebouwen. Ze zijn slecht zichtbaar want alles wordt volgebouwd. Heel mooi!

Na het ontbijt splitsen we vandaag op. We hebben een bouw/metsel groep en een groep die het weeshuis van de Dhan Foundation gaat bezoeken.

Het weeshuis Karunia Illam is opgezet door een Nieuw Zeelandse vrouw Mrs. Watson. Ze was ook aanwezig, en is inmiddels 80 jaar. Het weeshuis is bedoeld voor weeskinderen en kinderen die slechts 1 ouder hebben die ver van deze school woont. De kinderen komen alleen in aanmerking als ze hard willen werken. Nou, dat doen ze. 5 uur opstaan, bidden en huiswerk maken, eten en naar school. Dan komen ze rond 18 uur thuis en moeten ze nog huiswerk maken. Het weeshuis is nodig aan vernieuwing toe. Ongelofelijk hoe ze hier 45 kinderen opvangen. We kregen weer prachtige dansjes te zien! Na het uitdelen van de cadeautjes kreeg Richard alle aandacht om hem te bedanken voor het inzamelen van het geld door zijn kinderen op de school in Yerseke, om meubilair te kopen.

We hebben de school bekeken en zijn toen naar de bouwplaats voor het nieuwe gebouw gegaan. Met veel ritueel (we laten het maar over ons heen komen) hebben we de eerste bomen geplant.

De bouw/metsel groep is naar een huis gegaan dat nog niet af was. Paul Deurloo en Johan Visser hebben de zelf meegebrachte troffels in de hand genomen. De vrouw des huizes sjouwde de stenen, natuurlijk op haar hoofd. De man keek toe hoe dit allemaal ging. Ze hebben een keurige muur opgetrokken, zwaar werk zo in de hitte.

Daarna troffen we elkaar voor de lunch in het Dhan trainingscentrum. Dit ligt ver afgelegen en wij vragen ons af waarom. Het blijkt dat ze dit hebben gedaan omdat de mensen die een training volgen anders weglopen als het dicht bij hun dorpje is. Nu moeten ze wel wachten op de bus…

Tijdens de brainstorm sessie zijn er weer een aantal vrouwen, ongeveer 60, aanwezig. Bij een aantal van hen zijn we eerder deze week op bezoek geweest. Ze zijn blij ons weer te zien.

We krijgen eerst een uitleg over de kostenopbouw per huis. Er wordt veel gezegd en op het bord gezet, maar het wordt er niet veel duidelijker op. Wij geven aan dat ze de bouwkosten onder andere kunnen verlagen door gezamenlijk materialen in te kopen. Daar hebben ze niet direct vertrouwen in. Reinier de Jonge heeft wat blokjes bij zich om de mensen visueel te overtuigen van het nut van rijtjeshuizen, of huizen in een blok omdat dit een aantal muren aan bouwkosten scheelt. Dat vinden ze niet direct wat, maar ze beloven erover na te denken. Ook het idee om toiletten te clusteren, wel ieder eigen toilet maar 1 afvoer en septictank, spreekt ze wel aan.

Al met al een enerverende middag, de helft wordt natuurlijk toch in hun eigen taal gesproken. Op de terugweg krijgen we te horen dat de Indian Times (nationale krant) vanavond naar ons hotel komt voor een interview!

WP_000411  India 757

De laatste dag

Vandaag (vrijdag) de laatste dag van onze projectweek. Om 1000u vertrokken we naar de Acemady for Development van de DHAN Foundation. Hier studeren geselecteerde studenten uit heel India voor een postgraduate opleiding op het gebied van ontwikkelingswerk. Een prachtig complex waar Herwig de mooie architectuur aanschouwde. Vooral de in- en outside combinatie, de sfeer en de variatie van bouw met pannendaken en hoogteverschillen spreekt hem erg aan.

Na een korte rondleiding was er weer een persconferentie van dagelijkse en werkelijks kranten. Een dik uur nam dit in beslag waar allerlei vragen over Housing4More passeerde. Ook was de televisie aanwezig die een korte shot met directeur Vasimalai opnam.

Alle Housing4More leden kregen van de Dhan organisatie een mooi presentje: een bordje met de naam er op, de logos van Housing4More en de Dhan Foundation en de tekst ‘Build a better future’.

Daarna gaf Mr. Madhankumar van de Dhan Foundation een snelle debriefing waarin ook vooruit werd gekeken op de toekomst waarin de formatie van een Housing Finance Company centraal staat.

Tot slot een evaluatie van de bouwweek en een blik naar de toekomst van Housing4More. Alle leden waren ontzettend positief  over het verloop van de week en de resultaten van het project. De deelnemers van de bouwweek willen graag betrokken blijven bij Housing4More. Met een dankwoord voor energie, positiviteit, input van alle reisgenoten van de bouwweek, specifiek aan het adres van Janine voor al het werk dat ze heeft verricht voor deze week, en de Dhan Foundation sluiten we deze onvergetelijke week af.

Nu alleen de reis nog …

 

Artikel Bevelander

De Bevelander heeft in de week voor de bouwreis een interview met ons afgenomen. Deze is in de week van de bouwweek gepubliceerd en dit artikel is te lezen onder de volgende link:

Klik hier

Geland op Schiphol

Vanmiddag zijn we veilig geland op Schiphol. Terug in het land met een nette wegenstructuur en regels in tegenstelling tot India waar alles (georganiseerd?) door elkaar rijd en waar de toeter ononderbroken wordt gehanteerd. We hebben afscheid genomen van Reinier die al door zijn jongens en vrouw is opgewacht. In de bus van AMZ Borsele reizen we af naar de Rabobank Oosterschelde in Goes waar we om ongeveer 1530 uur zijn gearriveerd.

Tijdens de vliegreis hebben we het eerste krantenartikel van de Indiase pers ontvangen. Dit artikel van The Hindu, de in het zuiden van India de meest gelezen krant, is bijgevoegd. Een mooi promotiestuk voor Housing4More waar er naar verwachting nog een aantal artikelen zal volgen.

hindu – paper cutting

 

 

 

 

 

 

Volg Housing4More:
icon-1 icon-2 icon-3

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

css.php